Lainoja markkinoidaan nykyään hyvinkin pitkillä maksuajoilla. Miten lainan takaisimaksuaika sitten vaikuttaa lainan kuluihin ja on mahdollista saada edullinen lainan pitkällä maksuajalla? Lainan takaisinmaksuaika siis kertoon ajan, jossa luotto tulee olla maksettu takaisin luotonmyöntäjälle kokonaisuudessaan.

Takaisinmaksuaika vaikuttaa luonnollisesti kuukausierän suuruuteen. Eli yksinkertaistettuna mitä pitempi lainan takaisinmaksuaika on, sitä pienemmäksi kuukausierä jää. Vastaavasti lyhyempi takaisinmaksuaika nostaa kuukausierän suuruutta.

Aina kun lainaa haetaan ja otetaan, tehdään takaisinmaksusuunnitelma. Tästä suunnitelmasta käytetään usein myös nimeä lyhennyssuunnitelma. Edellä mainittu suunnitelma kuuluu automaattisesti jokaiseen lainaa, oli laina sitten asuntolaina, autolaina, kulutusluotto tai jokin muu laina tai luotto.Lainaa pitkällä maksuajalla

Miten valitsen sopivan maksuajan lainalle?

Lainahakemusta tehdessä kannattaa miettiä tarkoin, minkälaisella takaisinmaksusuunnitelmalla lainan maksaa takaisin. Lainalaskurin käyttö helpottaa sinua arvioimaan lainan kuukausierän suuruutta. Lainalaskurin avulla voit laskea ja vertailla helposti miten laina-ajan pidentäminen tai lyhentäminen vaikuttaa takaisin maksettavaan kuukausierään. Kuukausierä kannattaa mitoittaa siten, että se ei ole liian suuri ja se ei rasita talouttasi liiaksi. Eli toisin sanoa summan olisi hyvä olla sellainen, että sen maksaminen onnistuu hyvin helposti. Toisaalta kuukausierää ei kannatta mitoittaa liian pieneksi, koska laina-aikaa pidentämällä lainan kokonaishinta luonnollisesti kasvaa. Kannattaa siis miettiä tarkasti mikä on se oikea kuukausierä juuri sinulle ja hakemallesi lainasummalle.

Lainalaskureita käyttäessä kannattaa huomata se, että ne ovat yleensä vain suuntaa antavia. Lainalaskuri ei siis kerro koko totuutta, koska lopulliseen lainan korkoon vaikuttavat useat eri tekijät. Luotonmyöntäjät arvioivat aina hakijan taloudellisen tilanteen ja tarjoavat lainaa hakijan tilanteen mukaisella korolla. Lainalaskurit yleensä ilmoittavat kuukausierän jollain tietyllä korolla, mutta tilanteesta riippuen voit saada myös huomattavasti edullisemman tai kalliimman kuukausierä hakemallesi lainanne. Laskuri auttaa sinua testaamaan lainan pituuden vaikutusta kuukausierän suuruuteen ja sen avulla voi helposti saada yleiskuvan lainan kuukausieristä.

Kuinka pitkän maksuajan voin saada lainalle?

Lainan maksuaika on yleensä sidottu lainattavan summan suuruuteen. Esimerkiksi asuntolainat, jotka ovat yleensä summaltaa suurimpia lainoja mitä tavalliset kuluttajat ottavat, voi saada maksuaikaa jopa 45 vuotta. 45 vuoden mittaiset takaisinmaksuajat ovat Suomessa vielä verrattain harvinaisia, yleensä asuntolainojen maksuajat ovat 15-25 vuoden välillä.

Kun puhutaan kulutusluotoista, maksuajat vaihtelevat 1-15 vuoden välillä. Kulutusluottojen summat vaihtelevat myös paljon ja niitä myönnetään nykyään jo 70 000 euroon asti ilman vakuuksia. PIenemmät lainat kuten pikavipit ja muut pienet luotot ovat yleensä jo huomattavasti lyhyemmillä maksusuunnitelmilla myönnettyjä lainoja. Niiden maksuajat vaihtelevat 1-7 vuoden välillä, lainattavat summat ovat yleensä alle 2000 euron.

Summa summarum. Voidaan siis todeta, että miten suurempi luotto on kyseessä, sitä pidemmän maksuajan voi luotolle tai lainalle saada.

Lainaa pitkällä maksuajalla

One thought on “Lainaa pitkällä maksuajalla

  • Ihan ok artikkeli… Teksti olisi voinut olla hieman pidempi ja siinä olisi voinut vertailla miten lainojen kulut muuttuvat kun takaisinmaksuaika pitenee. Perustietopakettina ok taso.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *