Kulutusluotto on laina, joka on nimensä mukaisesti myönnetty luotonottajalle kulutukseen tai kulutusta varten. Kulutusluotot voivat olla vakuudellisia tai vakuudettomia. Vakuuksien tarpeen määrittää aina lainan myöntävä taho, esimerkiksi pankki tai rahoituslaitos. Kulutusluotot ovat luonteeltaan yleensä suhteellisen lyhyt aikaisia velkoja, niiden takaisimaksuajat vaihtelevat yhdestä vuodesta aina 15 vuoteen asti, mutta yleisimmin ne ovat kestoltaan alle viiden vuoden mittaisia.

Edullinen kulutusluottoKuten jo totesin alussa, kulutuluotot ovat lainoja, joita otetaan kulutukseen. Esimerkkeinä kulutuslainojen kohteista voidaan mainita esimerkiksi kodin remontointi, auton ostaminen, rikkoutuneiden kodinkoneiden uusinta tai muut isommat kodin hankinnat. Erilaiset osamaksusopimukset ovat myös yhdenlaisia kulutuluottoja.

Kulutusluoton korko

Kulutukseen suunnattujen lainojen korot vaihtelevat suuresti eri toimijoiden välillä. Korkoon vaikuttaa luonnollisesti myös lainan hakijan omat tulot ja menot sekä tietenkin mahdolliset muut lainat. Edellämainittujen tietojen avulla lainanmyöntäjät arvioivat hakijan maksukyvyn ja määrittävät hakijan lainalle koron. Voidaan varmuudella sanoa, että miten paremmin on raha-asiansa hoitanut, sitä paremman kulutuslainan voi saada.

Kulutusluottojen korot siis vaihtelevat lainanhakijan luottokelpoisuuden perusteella paljon. Yleisesti voidaan todeta, että korot pyörivät 4-30% välillä. Osa luotonmyöntäjistä voi periä luotosta vieläkin suurempaa korkoa.

Luoton korkoon vaikuttaa myös mahdollisten vakuuksien antaminen lainalle. Yleensä esimerkiksi pankit pyytävät ja ottavat mielellään vastaan vakuuden kulutuslainalle. Mikäli vakuuksia on mahdollista käyttää, on vakuuksien lisääminen lainalle todellakin kannattavaa. Vakuuksien avulla lainanhakijan on mahdollista saada laina pienemmällä korolla, koska vakuudet pienentävät pankin tai rahoituslaitoksen riskiä lainan takaisinmaksun laiminlyömisestä. Yleensä vakuudellisia kulutuslainoja myöntävät vain pankit ja vakuudettomia kulutusluottoja myöntävät sekä pankit, että rahoituslaitokset.

Kulutusluottoa hakeva voi pienentää lainan korkoa myös hakemalla lainaa yhdessä esimerkiksi puolisonsa kanssa. Kaksi hakijaa on aina lainanmyöntäjän kannalta parempi vaihtoehto kuin yksi hakija. Luottotappioriskin pienentyessä lainan korko myös pienentyy eli toisin sanoen yhdessä haettu laina on lähes aina edullisempi kuin yksin haettu laina. Kun haetaan lainaa yhdessä esimerkiksi juuri puolison kanssa, kannattaa huomata se, että molemmat lainanhakijat ovat vastuussa koko lainasta. Lainan molemmat osapuolet siis vastaavat koko lainasta eivätkä vain puolesta lainasta, vaikka asian voisi helposti ajatella myös niin.

Mistä saan edullisimman kulutusluoton?

Vanha totuushan on se, että laina kannattaa aina kilpailuttaa. On siis mahdotonta sanoa mistä juuri sinä tai sinä saat edullisimman kulutusluoton. Mutta sen voin faktana todeta, että kilpailuttamalla se edullisin paikka löytyy varmasti ja kilpailuttamalla kulutuslainan säästää varmasti useita satoja euroja kuluissa ja koroissa.

Erilaisten lainojen ja luottojen kilpailuttaminen on tehty nykyään erittäin helpoksi ja nopeaksi. Kilpailuttaminen onnistuu yleensä yhdellä helpolla lainahakemuksella. Tosin kannattaa huomata, että netistä löytyvät kilpailutuspalvelut kilpailuttavat yleensä vain vakuudettomia kulutuluottoja ja oma pankkisi ei välttämättä ole mukana kilpailutuksessa. Oma suositukseni onkin se, että kysy kulutusluottoa ensin omasta pankistasi ja mahdollisesti parista muusta pankista. Kysy kulutuslainan korko ja kulut vakuudettomana ja vakuuksien kanssa. Kilpailuta vakuudeton laina myös netissä. Lainan hakeminen on siirtynyt yhä enenemissä määrin nettiin ja kilpailu on kovaa. Tämä suuri kilpailu on selkeästi laskenut lainojen korkoja ja voitkin yllättyä positiivisesti myös vakuudettoman kulutusluoton edullisuudesta. Kun olet saanut tarjouksen sekä vakuudelliseen, että vakuudettomaan kulutuslainaan, vertaile tarjouksia rauhassa ja valitse sinulle sopivin tarjous. Kilpailutuksia tehtäessä kannattaa muistaa se, että lainahakemuksen lähettäminen ei koskaan sido sinua ottamaan lainaa eli voi rauhassa vertailla lainatarjouksia ilman mitään kiirettä tai paineita lainan ottamisesta.

Edullinen kulutusluotto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *